Prezentációs Technikák Verseny 2020

Idén már hetedik alkalommal rendezzük meg a Szegedi Tehetséggondozó Tanács által meghirdetett nagysikerű Prezentációs Technikák Versenyt, ahol kiderül, ki a legjobb előadó ezen a vidéken – vagy legalábbis az egyetemen és a középiskolákban. Igen, idén már középiskolásoknak is indítunk külön kategóriát!

Célunk, hogy a tudományos munkán túl az előadói készségeiteket fejleszthessétek, csiszolhassátok, ezzel segítve benneteket a későbbi sikeres kutatásokban, előadásokban. A versenyhez kapcsolódóan workshop-sorozatot is indítunk, ahol például Várkonyi Andrea, vagy a világ legnagyobb nyilvános beszéd oktatásával foglalkozó szervezete, a Toastmasters szakemberei segítenek a prezentációs technika fejlesztésében.

Versenykiírás egyetemistáknak

A korábbi évekhez hasonlóan idén is választhatod témaként az általad kutatott területet, legyen szó a szakdolgozati vagy TDK-s témádról – a lényeg, hogy közérthetően add elő az eredményt.

Az sem gond, ha még nincs választott témád: ebben az esetben élhetsz a mi témajavaslatunkkal is, ami a „Zöld világ”. Korunk egyik legnagyobb kihívása, hogy fenntarthatóvá tegyük az életvitelünket és megoldjuk a környezetvédelmi problémákat. Épp ezért úgy gondoljuk: nincs olyan szakterület, amely ne tudna hozzátenni ehhez a folyamathoz.

Mindegy, hogy mérnöki, jogi, bölcsész, egészségügyi vagy bármely más területen végzed a tanulmányaidat, válassz ki egy szakterületedet érintő problémakört, és dolgozz ki rá egy megoldási javaslatot! Takarékosabbá tennél egy intézményt, laboratóriumot, irodát vagy egy eljárási folyamatot? Van ötleted, hogyan lehetne minél kevesebb papírt felhasználni? Csökkentenéd a káros- illetve szennyezőanyag-kibocsátást? Kiváltanád a műanyagot? Esetleg a gépeket, a technikát hívnád segítségül a légszennyezés megoldására, vagy szemétválogató MI-t terveznél? Netán a várostervezésben van mikroklímát alakító javaslatod? A lényeg, hogy mutass rá a problémára, és tudományosan megalapozott megoldási javaslattal állj elő.

Az előadásra 7 perc áll rendelkezésedre a versenyen, ennek átlépése esetén a prezentáció nem folytatható tovább.

A zsűri a tartalmat, a kreativitást, az előadói- és beszédstílust, illetve a prezentációs technikák alkalmazását értékeli.  Az összegyetemi döntőt kari fordulók előzik meg.

Középiskolásoknak

Jelentkezési határidő: 2020. február 10.

Döntő: 2020. április 8. szerda 17.00

Nyeremény: értékes tárgy- és pénzjutalom