Az ablakból integetve várták a gyerekek mentoraikat – Sikeresen zárult a TM tábor az SZTE-n

Gyakorlati tudásukat bővítették a mentornak jelentkező hallgatók a Tanítsunk Magyarországért! országos program első, három napos szegedi táborában. Az elméleti kurzus folytatásaként szervezett rendezvénysorozaton 204 jelentkező készült fel arra, hogy 14 település 450 diákját támogassa tanulmányaikban és élmények szerzésében az őszi félév során, de a mentorok és diákok első találkozására is sor került.

Nagyon szeretem a gyerekeket, mindig hozzám közel álló feladatnak éreztem a segítségnyújtást, többször is részt vettem ilyen jellegű önkéntes munkákban és úgy éreztem, ha adódik ilyen lehetőség, akkor biztosan megragadom – válaszolt a másodéves közösségszervező szakos Jelacic Valentina arra a kérdésre, hogy miért jelentkezett a Tanítsunk Magyarországért! (TM) programra, amelynek három napos tábora a hétvégén zárult a Hattyas sori Sportkomplexumban.

A programsorozaton több mint 200 hallgató mélyítette el a tavaszi félév elméleti kurzusán megszerzett tudást. A tábor első napján csoportokban, mentortanácsadó oktatók segítségével szituációs játékokat, ismerkedős feladatokat gyakoroltak a mentorok. Ezt követően meghallgathatták L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány alapítójának előadását a támogatói munka szépségeiről és nehézségeiről.

A mentorok élesben is kipróbálhatták az eddig tanultakat a második napon: ekkor találkoztak először a vidéki településeken élő általános iskolás mentoráltjaikkal, akiket az őszi félév során a tanulmányaikban, a pályaválasztásban, szociális készségeik fejlesztésében és élmények gyűjtésében támogatnak majd.

Meglepett, hogy mekkora örömmel és milyen nyitottan fogadtak bennünket a gyerekek, már az ablakból integettek nekünk. Az első nap megtervezett játékokból többet meg tudtunk valósítani, nagyon tetszett nekik, aztán sokat beszélgettünk arról, hogy kinek milyen tervei vannak, miben tudunk nekik segíteni. Akármennyire is kedvesek és közvetlenek voltak, kissé megterhelő volt lelkileg az a sok dolog, amit elmeséltek, ezért jó volt, hogy a tábor utolsó napján át tudtuk beszélni ezeket az élményeket és tapasztalatokat a többi mentorral és a mentortanácsadónkkal osztotta meg tapasztalatait Valentina, aki a Szentesi Klauzál Gábor Általános Iskolában mentorál a következő hónapokban.

Érdekes feladat volt számunkra egy ekkora programsorozat megszervezése, hiszen a magas hallgatói létszám mellett a mentormunka Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun és Békés megye 14 településének 15 iskolájában kezdődött meg szeptember 20-tól, összesen 450 fő 5-7. osztályos általános iskolást segítve ezzel. Izgalmas volt látni a hallgatókon, hogy három nap alatt mennyire fellelkesültek az előttük álló feladattól, mennyire elhivatottá váltak a gyerekekkel való találkozás hatására – összegezte Dr. habil Újvári Edit, az SZTE-TM program szakmai felelőse, a programot koordináló SZTE Junior Akadémia igazgatója, aki mentortanácsadó oktatóként maga is részt vett a hallgatók szakmai felkészítésében.

Hozzátette: a hallgatóknak ugyan motiváció lehet a havi 30 ezer forintos ösztöndíj, amit a mentorálásért kapnak, a tapasztalat szerint a mentorszerződést aláírásáig azok jutottak el, akik valóban elkötelezettek a segítségnyújtás mellett.

A program sikerét mutatja, hogy ebben a félévben újra indul TM1-es kurzus, amely során újabb hallgatókat készítünk fel arra, hogy a következő félévben mentorként segíthessék az általános iskolásokat. Így további települések és iskolák bevonásával folytathatjuk a programot tavasszal – zárta Prof. Dr. Badó Attila, az SZTE-TM program másik szakmai felelőse, az SZTE Junior Akadémia elnöke, aki szintén mentortanácsadó oktatóként is részt vett a programban.

A Tanítsunk Magyarországért! program TM1-es elméleti alapozó kurzusára szeptember 26-ig jelentkezhetnek a Szegedi Tudományegyetem hallgatói.

Híreink

Cikkíró pályázat az akadémián

Ezúttal az újságírói képességeiket tehetik próbára a Szegedi Tudományegyetem alapszakos hallgatói a webradio.hu, az SZTE Junior Akadémia és a Pro Talentis Universitatis Alapítvány közös cikkíró pályázatán. A pályázók bármilyen...

Megosztás Facebookon
Share on Facebook
Facebook