Search
Generic filters
Search
Generic filters

Középiskolás tehetségeket támogatott az egyetem és az önkormányzat

Átadták az „Esélyt a középiskolás tehetségnek” ösztöndíjakat a szegedi városházán. Az előzetesen benyújtott pályázatok alapján tizennégy középiskolás nyerte el a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata, az SZTE Junior Akadémia, illetve a Szegedi Tehetséggondozó Tanács által alapított ösztöndíjat.

Kiemelkedő tanulmányi, sport és művészeti területen elért eredményekkel pályázhattak az állandó szegedi lakcímmel rendelkező középiskolások a tizennegyedik alkalommal meghirdetett „Esélyt a középiskolás tehetségnek” ösztöndíjra. 

Az ünnepélyes átadón a díjazottak az oklevél mellé egyszeri 50 ezer forintos támogatást, illetve részvételi lehetőséget nyertek egy ingyenes emelt szintű érettségi felkészítő tanfolyamra, melyet az SZTE Junior Akadémia indít 2024 őszén.

– Célunk, hogy a tehetséges diákok egyetemi továbbtanulását ezzel is támogassuk, és a szociális helyzet ne okozzon akadályt a tanfolyamainkon való részvételen – mondta dr. Újvári Edit az akadémia igazgatója.

Az ünnepségen a város polgármestere, dr. Botka László is köszöntötte a díjazottakat. Beszédében elmondta, hogy ebben az évben az önkormányzat 29 millió forintot fordított a költségvetésből a szegedi egyetemisták és középiskolások támogatására. A támogatások közül kiemelte a Bursa Hungarica ösztöndíjat, vagy a szintén ezen a díjátadón kiosztott felsőoktatási ösztöndíjat, melyet 50 SZTE-s hallgató érdemelt ki. 

– Szeged városi ösztöndíja egy nagyon fontos elismerés és támogatás. A város és a Szegedi Tudományegyetem azonos értékek mentén fontosnak tartja a diákok és hallgatók támogatását, a tehetségek felismerését, valamint azt, hogy egészen a diploma megszerzéséig tudjuk támogatni a középiskolásokat és a felsőoktatási intézmények hallgatóit – emelte ki beszédében prof. dr. Gellén Klára, az SZTE oktatási rektorhelyettese.

A díjazottak egyike Tóth Anna, a Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnáziumának végzős hallgatója. Elmondta, francia kéttannyelvű osztályba jár, az ösztöndíját kiváló tanulmányi eredménye mellett egy olasz országos versenyen szerzett második helynek köszönheti. Úgy érzi, hogy megtérült a tanulásba fektetett kemény munkája, jövőjét a Szegedi Tudományegyetem fogorvosi karán képzeli el.

Az egyetemisták közül Zádori Zsófia ötödéves joghallgató mondta el véleményét a most kapott díjról.

– Nagyon örülök az ösztöndíjnak. Ez egy hatalmas elismerés, és egy hatalmas motivációt jelent ahhoz, hogy lendülettel vágjanak bele a hallgatók a tanulmányaikba, tanulmányaik folytatásába – nyilatkozta Zádori Zsófia.

Az ünnepségen fellépett Krizsány Csenge, az egyetem Bartók Béla Művészeti Karának hallgatója.

Megosztás