Search
Generic filters
Search
Generic filters

Megérkeztek az első csoportok az SZTE osztálykirándulásaira

Kincskeresésen, műholdképfal-bemutatón vehettek részt és élelmiszeripari kísérleteket próbálhattak ki, de az ELI-ALPS Lézerközpontot is meglátogathatták többek között azok a középiskolások, akik osztálykirándulásra érkeztek a Szegedi Tudományegyetem által kínált programokra. A kezdeményezés célja, hogy a diákok szegedi élményekkel gazdagodjanak, miközben különböző tudományterületekkel ismerkednek meg.
A Békéscsabai SZC Nemes Tihamér Technikum és Kollégium 11.-es informatika tagozatos diákjai az ELI-ALPS Lézerközpont látogatásával kezdték a Szegeden töltött napot. Fotó: Gajda Judit

Elindultak a tavaszi osztálykirándulások a Szegedi Tudományegyetemen az SZTE Junior Akadémia szervezésében: az „első fecskék” békéscsabai osztályok voltak, akik azért jöttek Szegedre, hogy a város mellett az egyetem világába is betekinthessenek.

A Békéscsabai SZC Zwack József Technikum és Szakképző Iskola diákjai a Mérnöki Kar élelmiszeripari témájú programjaira voltak kíváncsiak, így megtudhatták, kik laknak az élelmiszerekben, és színes, szagos érzékszervi vizsgálatokat próbálhattak ki, de az SZTE MK Biológiai Rendszerek Műszaki Intézetének laborját is bejárták.

– Szerettük volna a diákokkal megnézni a Mérnöki Kar lehetőségeit, mert kiváló eredményeiknek köszönhetően jó eséllyel tanulnak tovább élelmiszermérnöki képzésen. A tanulmányi kirándulásunknak köszönhetően a fiatalok olyan gyakorlatokat is láthattak élőben, amit korábban a mi iskolánkban még nem tudtunk számukra megvalósítani. Emellett szerettünk volna az egyetemi nyílt napra is elmenni, de a járvány miatt erre nem volt lehetőségünk, így ezt is pótolta a kirándulás – mondta Szlatki Dániel, akik élelmiszeripari oktatóként élelmiszerellenőzési technikusokat tanít a Zwack-ban, és maga is az SZTE Mérnöki Karán végzett. 

A Békéscsabai SZC Zwack József Technikum és Szakképző Iskola diákjai a Mérnöki Kar élelmiszeripari témájú, színes-szagos és interaktív programjain vehettek részt. Fotó: Füstös Laura

Miknyik Judit már beadta jelentkezését Mérnöki Karra, de a Szegeden töltött nap megerősítette a döntésében. – Számomra a legérdekesebb program „Az élelmiszerek színes, szagos világa” című program volt az érzékszervi vizsgálatokkal és az érdekes előadással. Úgy érzem, jó helyre adtam be a jelentkezésemet, mert élelmiszermérnökként szeretném elmélyíteni a tudásom a húsipar területén, ráadásul a város is magával ragadó, fiatalos, igazi egyetemi város – mondta el az élelmiszerellenőrzés technikus szak végzős diákja.

A Békéscsabai SZC Nemes Tihamér Technikum és Kollégium 11.-es informatika tagozatos diákjai az ELI-ALPS Lézerközpont látogatásával kezdték a Szegeden töltött napot, ahol kamerákon keresztül bepillanthattak az éppen folyamatban lévő kutatásokba, de a lézer-sakkot és a lézerhárfát is kipróbálhatták a tudásközpont „játszóterén”. Ezután az SZTE TTIK Természet- és Környezetföldrajzi Tanszék munkatársainak köszönhetően kincskereső geocaching sétán a helymeghatározást és a tájékozódást gyakorolhatták a diákok. Végül a tanszék műholdképfal-bemutatóján megtudhatták, milyen fontos szerepe van az informatikának a földrajztudományok területén is.

– Informatika tagozatos osztályként a legtöbb továbbtanulással kapcsolatos tájékoztatást a programtervező informatika szakról kapjuk, de egy 30 fős osztályban nem mindenki lesz programtervező, mert nem mindenki szereti a matematikát vagy a fizikát annyira, hogy mérnökinformatikus legyen. Ezért választottunk más informatikával kapcsolatos programokat – mondta Gajda Judit osztályfőnök. Hozzátette: a diákokat egyértelműen az interaktív programok kötötték le legjobban.

A Zwack József diákjai megtudhatták: mik „laknak” az élelmiszerekben. Fotó: Füstös Laura

– A kincskeresés tetszett leginkább, mert szeretek dolgokat keresni, és ez jól is megy. A műholdképes előadásból az fogott meg legjobban, hogy megtudtuk, milyen komoly műholdjai vannak a katonaságnak – mondta el Gubucz László Zoltán. Osztálytársa, Albert Viktor az ELI-ben tett látogatást élvezte a legjobban. Mint mondta: úgy tervezi, Szegeden tanul tovább, mert nagyon tetszik neki a város, bulizni és vásárolni is gyakran jár itt.

– Nagyon örülünk, hogy két év halasztás, várakozás után végre javuló járványhelyzet lehetőséget enged az osztálykirándulásoknak. Azt látjuk, hogy nagy az érdeklődés: vannak további jelentkező osztályok Békéscsaba mellett például Orosházáról, de már Nyíregyházáról is készülnek hozzánk a középiskolások – foglalta össze dr. Újvári Edit, az SZTE Junior Akadémia igazgatója.

A Szegedi Tudományegyetem továbbra is várja a jelentkező osztályokat élménydús programjaira, melyet itt válogathatnak össze az érdeklődő csoportok kísérőtanárai: https://juniorakademia.szte.hu/osztalykirandulasok/. Az ingyenes programokra az juniorakademia@szte.hu címre írva lehet jelentkezni, megjelölve a tervezett utazás napját, az osztály létszámát és a választott lehetőségeket.

(A Nemes Tihamér Technikum kirándulásról szóló beszámolója itt olvasható:  https://www.nemesgszi.hu/tartalom/Szegeden-jartak-informatikusaink)

Megosztás